><((((°> .¸¸.´`.¸ ><((((°>

 
  
Kirándulási ajánlatok a Vizsolyi horgásztó környékén

Vizsoly:

Református temploma a középkor egész stílusfejlődését magán viseli. Szentélye és kisebbik hajója román stílusú, főhajója és tornya gótikus. Híressé akkor vált, amikor kiderült, hogy a falait borító mészréteg alatt igen értékes és különböző korokból származó freskók találhatók. A templomban, vagy annak közvetlen közelében létesítette Mantskovit Bálint vándornyomdász könyvnyomtató műhelyét, ahol 1590-ben Károli Gáspár gönci prédikátor teljes bibliafordítását, a Vizsoyi Bibliát nyomtatta ki.

A vizsolyi református templom  A Vizsolyi Biblia
www.vizsoly.hu

Regéci vár:


Első említése 1298-ból származik, neve szláv eredetű és szarvat, földnyelvet jelent. A vár eredetileg a mainál jóval kisebb alapterületű volt, a 16. század közepétől bővítették jelentős mértékben dél felé, majd a 17. században birtokosai rezidenciájaként is szolgált, II. Rákóczi Ferenc itt töltötte első gyermekéveit.

A regéci vár a várhegy lábától  A regéci vár
www.regec.hu

Boldogkő vára:


A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár egy ovális alakú andezittufa hegy tetején áll Boldogkőváralja község felett. Története nehezen követhető, az idők során gyakran cserélt gazdát, építésének pontos ideje sem ismert. A néphagyomány egy Bodó nevű aszalómestertől származtatja, aki IV. Bélát menekítette meg az üldöző tatárok elől.

Boldogkő vára  Boldogkői vár őrtornya
www.boldogkovaralja.hu

Telkibánya:

Környékén egykor Európa hírű arany- és ezüstbányák voltak, melyek révén olyan gazdag település volt, hogy még a templom tornyán lévő "gombot" is bearanyozták. Így ragadt rá a ma is ismert Aranygombos Telkibánya elnevezés.
A XVI. században bekövetkezett bányaszerencsétlenség miatt a nemesfém bányászat már végleg megszűnt, de múltját ma is őrzik a bányabejáratok, az aranyőrlő- és mosóhelyek, valamint a község belterületén található múzeum. A település történelmi nevezetességei még a román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjai, valamint a faragott kopjafás temető.


www.telkibanya.hu

Füzéri vár:

A füzéri erődítmény korai épületeit még a tatárjárás előtti korszakban emelték, így a korai kőváraink közé tartozik. Mint uradalmi központ szolgálta a birtokosait. Az időjárás viharai és a környékbeli lakosság keze némileg megtépázta az egykor szebb napokat látott erődítményt, de az elmúlt években nagyon sokat tettek a műemlékvédelmi szakemberek és a helyi lakosság lelkes tagjai a várrom feltárásáért és helyreállításáért. Nyaranta színes forgatagú várjátékokkal idézik fel a vár ódon históriáját, és azt szokták mondani, hogy Visegrád után az ország második legszebb panorámájú vára.

A füzéri vár  Kilátás a füzéri várból
www.fuzer.hu
Gönc:

Mindössze 2460 lakosával Magyarország legkisebb városának számít. Mértékegységgé vált nevezetessége a 136 literes gönci hordó, amelyben a tokaji bort érlelték. A Nagy-Amadé-hegyen az Amadé-vár romjai állnak. A XIV. századi katolikus templom közelében ismeretlen helyen nyugszik Károlyi Gáspár, a Biblia első magyar fordítója, a város északi részén pedig gyógyvíz fakad.

A huszita ház Göncön   Gönci hordó
www.gonc.hu
Partnereink


Vadvilág Horgászbolt

FRSZ üdülési lehetőség